Order Form

Name:
Email Address:
Contact No
Item Code
Delivery Address
Payment Method
Remark

This online form was provided by Freedback.

Friday, 23 November 2012

Apa itu AIR SELUSUH?Air selusuh atau minyak selusuh ni dibuat daripada air kosong atau air zamzam.. dan ada juga sesetengah yang meletakkan beberapa titik minyak kelapa didalam air ni. Fungsi air selusuh ni untuk memudahkan ibu-ibu bersalin.

Sebenarnya, Air selusuh @ minyak selusuh sangat tak digalakkan ibu2 mengandung meminumnya. Air selusuh blh menyebabkan pengecutan rahim yg cepat dr yg sepatutnya. Ini blh menyebabkan bayi lemas krna rahim mengecut cepat sdgkn pntu rahim masih belum buka. Menurut seorg doktor pakar perbidanan dan sakit puan, kbykkan ibu2 yg minum selusuh perlu dibedah..kerana rahim yang mengecut secara cepat dari kebiasaannya. Kalau nk minum perlu tahu caranya. Air selusuh hanya boleh di minum ketika sakit hendak bersalin iaitu setelah bukaan pintu rahim mencapai 5cm.

Bagaimana membuat air selusuh?

Caranya: Ambil segelas air kosong dan Bacakan surah al-Insyiqaq ayat 1-5 sebanyak 3 kali dan tiupkan pada air tersebut. Kemudian ambil air tu sapukan pada perut isteri mengikut arah pusingan lawan jam sambil berselawat ke atas Nabi s.a.w. Buat 3 kali. Lebihan air tu bagi isteri minum.

Ni adalah salah satu ikhtiar sahaja.. segalanya terserah kepada kehendak dan kekuasaan Allah.

0 comments:

Post a Comment